vrijdag 25 april 2008

Mafé (Senegal)

MAFÉ (STOOFSCHOTEL MET PINDAKAAS)

Mafé is een klassiek Senegalees gerecht. Het zou een mooie inzending zijn
bij een prijsvraag over alle Afrikaanse gerechten met pinda's. Meestal wordt
mafé gemaakt met lamsvlees, maar soms ook wel met rundvlees of kip. Van
oudsher wordt er witte rijst bij geserveerd.

2 eetlepels arachideolie
1 grote ui, fijngehakt
1 kilo lamsstoofvlees, in stukken van 4 centimeter
100 gram gladde pindakaas
3,5 deciliter koud water
5 eetlepels tomatenpuree
5 deciliter heet water
4 grote wortels, geschrapt en in stukken van 2,5 centimeter
3 takjes verse tijm
2 laurierbladeren
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Laat in een zware pan de olie heet worden en fruit de ui glazig op
middelhoog vuur. Voeg het vlees toe en bak dit onder af en toe roeren aan
alle kanten lichtbruin.
meng in een kommetje de pindakaas met het koude water en giet dit mengsel
over het vlees. Leng de tomatenpuree aan met het hete water, voeg deze
vloeistof toe en roer totdat alles goed gemengd is. Voeg de overige
ingrediënten toe, zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren zachtjes
koken gedurende 1 uur, of totdat het vlees gaar is. Verwijder de tijm en het
laurierblad. Serveer warm op witte rijst.

4 - 6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: