vrijdag 25 april 2008

Couscous uit Senegal (Senegal)

COUSCOUS UIT SENEGAL

Couscouskorrels worden gemaakt van tarwe of gierst. Dit is een ingewikkeld
proces. Gelukkig zijn couscouskorrels kant en klaar in pakken van een kilo
te koop.

1 kilo rund- of schapenvlees, in blokjes
zout naar smaak
1 ui
1 teentje knoflook
2½ deciliter olie
4 rijpe tomaten
125 gram tomatenpuree
snufje zout
1 theelepel cayennepeper
4 middelgrote wortelen
2 middelgrote rapen
1 aubergine
½ bloemkool
½ kool
1 kleine koolraap (rutabaga)
500 gram boontjes
2 takjes peterselie
couscouskorrels
1 eetlepel lalupoeder
zoute boter

Kook het gesneden vlees met zout, een halve ui en het knoflook. Verhit de
olie in de onderste pot van een couscouspan (een driedelige kook- en
stoompan) en bak de rest van de ui, de tomaten, tomatenpuree, een snufje
zout en de cayennepeper. Laat deze ingrediënten 15 minuten bakken en roer ze
af en toe om. Was de overige groenten, maak ze schoon en snijd ze in kleine
stukjes. Roer ze door de saus. Doe het vlees en de overige ingrediënten
erbij, behalve de couscous en de lalupoeder. Meng de couscous met een
scheutje water, doe de couscous in de stoompan en hang deze in de sauspan.
Laat de saus en de couscous 40 minuten koken, neem de couscous eruit en
besprenkel deze met een beetje koud water. Strooi de lalupoeder erover
(gemaakt van het zaad van de apenbroodboom) om de couscous sneller zacht en
toch korrelig te maken. Doe de couscous terug in de stoompan met het deksel
erop. Draai de warmtebron laag en stoom het gerecht nog 20 minuten. Den de
couscous flink warm op met de groentesaus en gesmolten zoute boter.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Geen opmerkingen: