HETE GEBLAKERDE CHERRYTOMAATJES MET KOUDE YOGHURT
350 gram cherrytomaatjes
3 eetlepels olijfolie
¾ theelepel komijnzaad
½ theelepel lichtbruine basterdsuiker
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 takjes tijm
5 gram oregano: laat 3 takjes heel en pluk de blaadjes van de overige 2 takjes
1 citroen: schaaf van de ene helft 3 repen gele schil af en rasp van de andere helft 1 theelepel schil af
350 gram extra dikke yoghurt Griekse stijl, direct uit de koelkast
1 theelepel Urfa-chilivlokken (of ½ theelepel gewone chilivlokken)
zeezoutvlokken
zwarte peper
Verhit de oven tot 200°C.
Doe de tomaten in een kom met de olijfolie, het komijnzaad, de suiker, knoflook, tijm, oreganotakjes, repen citroenschil, ½ theelepel zoutvlokken en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en stort het geheel in een braadslee waar de tomaatjes in een enkele laag net in passen. Rooster ze 20 minuten tot er blazen ontstaan op het vel van de tomaatjes en de vloeistof borrelt. Schakel de oven uit en de grill aan en grill alles nog 6 - 8 minuten tot de bovenkant van de tomaatjes geblakerd is.
Roer terwijl de tomaten worden geroosterd de yoghurt glad met de citroenrasp en ¼ theelepel zeezout. Zet hem tot het serveren in de koelkast.
Strijk als de tomaatjes klaar zijn een dikke laag koude yoghurt op een ondiepe schaal (met een rand) of in een brede, ondiepe kom en maak met de bolle kant van een lepel een kuiltje in het midden. Schep de hete tomaatjes erin met het uitgelopen sap, de citroenschil, knoflook en kruiden en bestrooi met de geplukte oreganoblaadjes en chilivlokken. Serveer het gerecht meteen, met wat brood erbij.
4 personen
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten