BORSCHTSCH OP OEKRAÏNISCHE WIJZE
1½ pond mals soepvlees
1 ui
2 laurierbladeren
8 peperkorrels
zout
6 rode bieten
4 - 5 aardappelen
½ kleine witte kool
1 zeer kleine selderijknol
2 grote wortelen
2 appelen
2 handvol spinazie
1 eetlepel tomatenpuree
2 rauwe rode bieten
½ kop azijn
1 eetlepel suiker
2 - 3 eetlepels zure room
1 eetlepel bloem
GEHAKTBALLETJES
½ pond gehakt (half om half)
2 eetlepels zure room
1 ei
1 eetlepel paneermeel of 1 fijngestampte beschuit
1 geraspte ui
zout
peper
Breng het soepvlees met de ui, de laurierbladeren, de peperkorrels en wat zout in ruim water aan de kook en trek er een sterke bouillon van. Intussen begint u met de voorbereidingen: u raspt de 2 rauwe bieten, besprenkelt ze met azijn, bestrooit ze met de suiker en laat ze enige tijd trekken. (In Polen en in de Oekraïne laat men dit 24 uur lang op een warme plaats trekken en goed zuur worden.) Daarna hakt u de gekookte rode bieten goed fijn en snijdt u de wortelen, de selderijknol, de aardappelen en de appelen in reepjes van gelijke grootte. De witte kool snijdt u fijn en de spinazie maakt u op de gewone wijze schoon. Nu begint u aan de balletjes: het paneermeel of de fijngestampte beschuit wordt met de zure room en een weinig bouillon vochtig gemaakt, en met de geraspte ui, het ei, het gehakt en peper en zout naar smaak vermengd. In de bouillon die u inmiddels heeft gezeefd en weer aan de kook gebracht heeft doet u nu eerst de groenten. Wanneer alle groenten gaar zijn laat u een deegje dat u van 1 eetlepel bloem en een weinig water gemaakt heeft, in de soep druppelen. Nu volgen de gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Terwijl deze in de soep gaarkoken wrijft u de rauw-zure rode bieten door een fijne zeef en doet ze in de soepterrine. Nu voegt u er ook de tomatenpuree en twee of drie eetlepels zure room aan toe. Vermeng dit alles goed met elkaar en giet de kokendhete Borschtsch er al roerende overheen. Het soepvlees wordt er meestal apart, met mierik bij geserveerd.
4 personen
gebied : Oekraïne
gerechtsoort : soep
bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski
zaterdag 9 november 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten