zondag 5 juni 2022

Ding Ding Chao Mian (Xinjiang, China)

DING DING CHAO MIAN (LAMSVLEES MET DEEGBLOKJES IN XINJIANG-STIJL)

De Oeigoeren in Xinjiang zijn moslims, dus ze eten geen varkensvlees. In hun traditionele keuken komt veel rund- en vooral lamsvlees voor.

300 gram bloem
1 theelepel zout
170 milliliter lauw water
1 eetlepel olijfolie
1 ui
10 gram verse gemberwortel
2 tenen knoflook
2 paprika’s
200 gram lamsvlees
2 tomaten
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels komijn
1 theelepel zout
½ theelepel fijngemalen zwarte peper
1 theelepel kippenbouillonpoeder


Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout erbij en voeg geleidelijk het water toe terwijl je kneedt. Kneed tot een glad deeg. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken. Rol met een deegroller een stuk deeg plat tot het een dikte heeft van ½ centimeter. Snijd het deeg in repen van ½ centimeter en vervolgens weer in blokjes van ½ centimeter. Doe dit met alle stukken deeg.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de deegblokjes erin en kook ze totdat ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan in een zeef. Doe de olijfolie erbij om te voorkomen dat de deegblokjes aan elkaar plakken en schud ze goed om.
Pel en snipper de ui. Schil de gember en hak fijn. Pel de knoflooktenen en hak fijn. Verwijder de zaadlijsten en steeltjes van de paprika’s en snijd ze samen met het vlees en de tomaten in blokjes van 3 tot 5 centimeter.
Verhit de zonnebloemolie in een wok. Fruit de ui, het knoflook en de gember en doe dan het vlees erbij. Bak het vlees rondom bruin. Voeg de paprika’s, tomaten, tomatenpuree, komijn, het zout, de peper en het kippenbouillonpoeder toe. Schep alles goed om op hoog vuur en voeg daarna de deegblokjes toe. Doe er 2 eetlepels water bij en bak nog 2 minuten. Schep alles op een bord en serveer in schaaltjes.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Xinjiang, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Maancake & Jasmijn : 100 geheime recepten van Chinese moeders / Maria Lam en Julie Ng

Geen opmerkingen: