maandag 28 februari 2022

Volkoren brood

VOLKOREN BROOD

20 gram verse gist
3 deciliter lauwwarm water (20°C)
500 gram volkoren meel
10 gram zout
zonnebloem- of olijfolie, om in te vetten


Los de gist op in het water. Doe het meel in een kom, maak er een kuiltje in en giet het gistmengsel erin. Meng tot er geen droog meel over is. Voeg het zout toe. Kneed het goed door en voeg nog ½ - 1 deciliter lauwwarm water toe. Laat het deeg 30 minuten onder een theedoek rijzen. Kneed het kort door en laat het deeg opnieuw afgedekt 30 minuten rijzen. Doe het deeg over in een ingevet bakblik. Herhaal het rijzen nog een keer. Verwarm de oven voor op 220°C. Schakel de temperatuur terug naar 200°C en bak het brood in 35 minuten gaar. Los het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

Voor 1 brood

voedingswaarde : 1600 kcal per stuk
bereidings- / rijs- / oventijd : 15 / 90 / 35 minuten

gerechtsoort : brood

bron : Tip februari 2005

Geen opmerkingen: