WILDETIJMKIP
Toen ik opgroeide at ik dit gerecht bij het Farouj el Lala-restaurant, toen nog een piepkleine locatie in Ashrafieh, Beiroet. Voor het beste resultaat bereidt u de kip op de barbecue en gebruikt u speciale barbecueklemmen.
2 tenen knoflook, fijngehakt
sap van 2 citroenen
1¼ deciliter olijfolie
1 kip van 1½ kilogram
1 eetlepel wildetijmmengsel
2 warme Arabische broden
2 theelepels sumak, om te bestrooien
zeezout
versgemalen zwarte peper
OM TE SERVEREN
citroenpartjes
wild knoflook
fattoushsalade of taboulehsalade
zwemmende kikkererwten of warme hummus in komijn-olijfolie
selectie ingemaakte groenten, zoals komkommer, knolraap en banana (peper)
Doe de knoflook, citroensap en de olijfolie in een kleine niet-metalen kom, roer alles goed door elkaar en laat de smaken dan intrekken.
Leg de kip met de borst omlaag en de drumsticks naar u toe voor u neer. Knip met een gevogelteschaar de kleine ribben aan een zijde van de ruggengraat door. Doe hetzelfde aan de andere kant en verwijder de ruggengraat. Draai de kip om en maak met een scherp mesje een kleine snede in het kraakbeen in het midden van het bovenste borstbeen. Buig beide helften uit elkaar, zodat het borstbeen zichtbaar wordt. Laat het mes of uw vingers langs het borstbeen glijden om het los te maken van het vlees en trek het been er dan in een of twee stukken uit. Verwijder eventueel vet, spoel de kip af en dep droog.
Leg de kip op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en schenk het citroen-olijfoliemengsel erover. Laat de kip 30 minuten marineren. Verhit een houtskoolbarbecue tot de kolen witgloeiend zijn, steek een gasbarbecue aan op de middelste stand of verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de kip in de barbecueklemmen en bewaar de marinade. De kip moet strak ingeklemd zitten. Leg het geheel dan op de barbecue en rooster de kip 5 - 8 minuten aan weerszijden.
Als het vel een lichtroze kleur krijgt, bestrijkt u het gedurende 15 minuten tijdens het roosteren meerdere keren met de marinade. Voeg het tijmmengsel toe en bestrijk de kip er gedurende 15 - 20 minuten mee. Draai de kip tussentijds 3 - 4 keer om, tot er helder vocht uit komt als u in het dikste deel van de dijen prikt. U kunt de kip ook op een rooster in een braadslede leggen en 30 - 45 minuten braden in de oven. Bestrijk haar een of twee keer met de marinade, voeg halverwege het tijmmengsel toe en gril de kip nog 5 minuten voor een krokant vel. Controleer de gaarheid zoals hierboven is beschreven.
Trek de Arabische broden uit elkaar en leg een helft op een platte schaal. Leg de hele kip erop (neem haar eerst uit de klemmen) en bestrooi met de sumak.
Laat de kip 10 minuten rusten en serveer haar dan met citroenpartjes, wilde knoflook, fattoushsalade, zwemmende kikkererwten, ingemaakte groenten en het resterende brood. Eet de kip met het brood.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 40 / 45 minuten
gebied : Libanon
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika / Bethany Kehdy
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten