BASISRECEPT VOLKORENBROOD
25 gram verse bakkersgist
3½ deciliter water
500 gram volkorenmeel
3 theelepels zout
boter of margarine
(1 eetlepel sesam- of maanzaad)
In kommetje gist verkruimelen. 1 Deciliter lauw water toevoegen. Al roerende gist oplossen. 10 Minuten laten staan tot gist begint te bubbelen.
In kom meel en zout vermengen. In midden kuiltje maken. Hierin gistmengsel en 2½ deciliter water schenken. Met houten lepel roeren tot deeg kauwgomachtig is.
Handen met bloem bestuiven. Op aanrecht deeg 10 minuten goed kneden (alleen met vingers, schouders stil houden) en tegen aanrecht slaan tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt.
Deeg terug in kom. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Op warme tochtvrije plaats 45 minuten laten rijzen. Intussen broodvorm met inhoud van 2 liter invetten met boter.
Deeg opnieuw 10 minuten goed kneden. In vorm doen. Droge theedoek erover leggen. Op zelfde plaats of in lauwe oven nog 45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C.
Bovenkant van deeg bestrijken met water. (Bestrooien met sesamzaad.) Op rooster iets onder midden van oven in 35 minuten gaarbakken. In vorm iets laten afkoelen. Brood uit vorm nemen en verder laten afkoelen.
Voor 12 sneden brood
voedingswaarde : 60 kcal per snee
bereidingstijd : 2½ uur
gerechtsoort : brood
bron : Tip april 1980
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten