maandag 1 juni 2020

Zigeunerburger (Balkan)

ZIGEUNERBURGER

1 rode paprika
300 gram zuurkool (naturel)
1 theelepel kummelzaad
1 deciliter witte wijn
2 grote uien, in ringen, losgehaald
3 eetlepels olie
400 gram biefstuktartaar
1 teentje knoflook, geperst
2 sjalotjes, geraspt
1 eierdooier
1 theelepel hete paprikapoeder
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
4 kaiserbroodjes, doorgesneden
1 deciliter zure room, losgeroerd


Snipper ¼ van de paprika fijn en snij de rest in dunne lange repen. Meng de paprikasnippers met zuurkool, kummel en wijn en stoof het 15 minuten zachtjes in een afgesloten pan. Bak de uiringen in 1 eetlepel hete olie in 15 minuten zachtjes goudbruin. Meng de tartaar met de knoflook, sjalotjes, eidooier, het paprikapoeder en de peterselie en breng op smaak met zout en peper. Vorm 4 dikke, platte burgers van de tartaar en leg tot gebruik afgedekt in de koelkast. Verwarm de grillpan voor of ontsteek de barbecue een half uur van tevoren. Bestrijk de burgers met wat olie en grill of bak ze goudbruin in de grill- of antiaanbakpan of boven de withete kooltjes van de barbecue. Voor een iets rode binnenkant houdt u 4 - 5 minuten per kant aan, voor een gare, doorbakken burger 8 - 9 minuten per kant. Rooster de broodjes op de snijvlakken snel goudbruin. Leg op elk broodje wat paprikarepen, uiringen, een burger, een toef zuurkool en een schepje room. Bestrooi met wat zout en peper. Leg de kapjes van de broodjes erop, serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Balkan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair mei 2002

Geen opmerkingen: