zondag 10 januari 2016

Som (Oekraïne)

SOM (MEERVAL VAN DE BARBECUE)

100 milliliter donker bier
50 gram heldere honing
3 eetlepels sojasaus
625 gram meerval, in moten van 5 centimeter dikte gesneden
200 gram sjalotjes, in ringetjes gesneden
50 gram bloem
100 milliliter zonnebloemolie
fijn zeezout
versgemalen zwarte peper
Morkovcha (Koreaanse worteltjes), om erbij te geven


Roer in een schaal het bier, de honing en de sojasaus door elkaar. Leg de moten vis in de schaal. Bedek de schaal met plasticfolie en zet hem een paar uur, of liever nog een hele nacht, in de koelkast.
Schep in een kom de ringetjes sjalot om met bloem, zout en peper.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Schud het overtollige meel van de sjalotjes. Leg ze in de hete olie en bak ze 5 - 7 minuten, tot ze knapperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier.
Haal de vis uit de marinade en dep de moten droog met keukenpapier. Bestrijk het rooster van de barbecue royaal met olie. Leg de moten vis op het rooster en gril ze 5 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Dien ze op met de knapperige sjalotjes en de morkovcha of een saus van zure room en knoflook.

6 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules

Geen opmerkingen: