donderdag 14 oktober 2021

Xoi (Vietnam)

XOI (KLEEFRIJST)

In Vietnam wordt kleefrijst vaak als ontbijt geserveerd. Dit is praktisch omdat de rijst ten minste 8 uur moet weken. De Vietnamezen bewaren de rijstkorst uit de bodem van de pan voor verschillende doeleinden: om hem in sausen te dopen, te frituren of als tussendoortje te eten, zoals Europeanen koekjes eten.

400 gram kleefrijst
1 theelepel zout


Methode 1: Was de rijst en laat hem uitlekken, nadat u hem een nacht hebt laten weken. Roer het zout erdoor, leg de rijst op een vochtige kaasdoek in een stoompan en stoom hem in 40 minuten gaar. Af en toe besprenkelen met water. Kook de rijst niet al dente; de Vietnamezen houden van goed gare rijst.
Methode 2: Kook 7 deciliter water in een steelpan met dikke bodem. Voeg de rijst en het zout toe en breng het opnieuw aan de kook. Laat de rijst 1 minuut koken. Doe er dan een goed passend deksel op en giet voorzichtig het meeste vocht af. Zet de pan op een zeer laag vuur en laat de rijst nog 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat hem na het koken nog 10 minuten rusten en roer hem voor het opdienen even los met een lepel of een paar stokjes.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: