zondag 28 februari 2021

Tempura (Japan)

TEMPURA

OM TE FRITUREN
± 500 g gemende groenten als : groene paprika, in stukjes, aubergine, waaiervormig gesneden, wortel, in plakjes, zoete aardappel, in plakjes, shii-take, gehalveerd of in vieren, kleine maïskolfjes
rauwe garnalen (diepvries)
nori (zeewier), in reepjes
Harusame (dunne transparante noedels)

VOOR HET BESLAG
1 eidooier
100 g bloem, gezeefd

VOOR HET FRITUREN
bloem
sojaolie

VOOR DE SAUS
2 dl Dashi
½ dl lichte sojasaus
½ dl mirin (zoete rijstwijn)

VOOR DE GARNERING
daikon of rettich


Groenten in gewenste vormen snijden en klaarleggen. Sojaolie verhitten tot ± 180 ºC. Garnalen pellen, staartstukje er aan laten zitten. Darm op rugzijde van garnaal verwijderen.
Van eidooier, bloem en ± 1½ dl ijskoud water glad beslag roeren. Beslag direct gebruiken.
Groenten en garnalen eerst licht met bloem bestuiven en dan door beslag halen.
Groenten en garnalen in olie in 2 - 4 min. lichtbruin frituren. Reepjes nori en (eventueel) harusame (met reepje nori tot een bosje gebonden) door beslag halen en frituren.
Gefituurde ingrediënten op rooster laten uitlekken. Voor saus: dashi, sojasaus en mirin aan de kook brengen. Direct van vuur halen en laten afkoelen. daikon heel fijn raspen, goed uitknijpen en tot kleine hoopjes vormen. Tempura serveren met tempurasaus en daikon.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : Japan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair februari 1996

Geen opmerkingen: