zaterdag 30 oktober 2021

Kibbeh ma Basal (Beiroet, Libanon)

KIBBEH MA BASAL (KIBBEH MET UI, GEÏNSPIREERD DOOR GEORGINA EL BEYEH, DE KIBBEH QUEEN!)

1 kilogram rundergehakt, 3 keer gemalen
400 gram extra fijne lichte of volkorenbulghur
zout
½ - 1 eetlepel 7 spice baharat
500 gram uien, in halve ringen
2 bossen lente-ui (verwijder de bovenkant)
750 milliliter olijfolie
50 gram pijnboompitten


Kneed het rundergehakt met de bulghur, flink wat zout en de 7 spice goed door elkaar. Proef of je meer specerijen wilt gebruiken (als je een goede kwaliteit vlees gebruikt is rauw proeven geen enkel punt). Mix per portie fijn in de keukenmachine en kneed nogmaals goed door.
Snijd de uien in halve ringen. Halveer de lente-uien in de lengte en snijd het groen grof. Verhit 250 milliliter olijfolie en bak de uien al omscheppend in porties zacht en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Bak in een pan de pijnboompitten goudbruin.
Verhit de oven voor op 200°C.
Verdeel de ui, lente-ui en pijnboompitten over een platte ovenschaal. Vorm met vochtige handen een mooie laag deeg (rond of vierkant) van het gehakt (dit gaat het makkelijkst in porties op bakpapier) en leg eroverheen: leg het kibbehdeeg met de bakpapierkant aan de bovenkant erop, trek het bakpapier er dan vanaf). Druk goed aan en maak glad met vochtige vingers. Als het er de eerste keer niet zo mooi glad uitziet geeft dat niks, de smaak zal nog steeds heerlijk zijn. Oefening baart kunst! Teken met de achterkant van een mes een mooi kibbehpatroon en druk in de ruiten kuiltjes met de achterkant van een lepel. Besprenkel rijkelijk met de rest van de olijfolie. Bak de kibbeh in 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

10 - 12 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol

Geen opmerkingen: