woensdag 19 augustus 2020

Klassieke salade Niçoise (Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

KLASSIEKE SALADE NIÇOISE

Salade Niçoise is niet alleen een van de meest simpele salades, maar ook een van de smakelijkste. De geleerden zijn het er niet over eens of er nu wel of geen sperzieboontjes, aardappelen of tonijn in thuishoren. Sommige puristen beweren dat alleen ansjovis moet worden gebruikt. Dit is min of meer de klassieke versie zoals hij in de Provence op tafel komt. Ik was er een groot liefhebber van toen ik daar woonde en het was het begin van mijn liefdesrelatie met de olijf. Tot dan toe had ik die waar mogelijk gemeden. Maar in een Salade Niçoise zijn ze zo’n onlosmakelijk deel van het geheel, dat ik ze aanvankelijk met enige schroom en later met veel genoegen ben gaan eten.

1 krop Romeinse sla, gewassen
200 gram kleine glad kokende aardappeltjes, schoon geborsteld
100 gram dunne Franse sperzieboontjes (haricots verts), afgehaald
4 eetlepels Provençaalse olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
1 theelepel Franse mosterd
zout
versgemalen zwarte peper
3 hardgekookte eieren, in kwarten gesneden
3 Italiaanse pomodori, in kwarten gesneden
200 gram tonijn uit blik, uitgelekt
50 gram ansjovisfilets uit blik, uitgelekt
10 tot 12 zwarte olijven, ontpit


Scheur de sla in stukken in de kom.
Kook de aardappeltjes net gaar, giet ze af en laat ze rusten. Kook de sperzieboontjes beetgaar, laat ze onder de koude kraan schrikken, laat ze uitlekken en afkoelen.
Klop de olie, de azijn, de knoflook, de mosterd en wat zout en peper door elkaar en giet over de sla. Schep goed om.
Verdeel de aardappeltjes, de sperzieboontjes, de eieren en de tomaten over de salade, gevolgd door de tonijn, de ansjovis en de olijven. Wie creatief wil zijn, legt de ansjovis in een ruitpatroontje en legt er de olijven tussen. Geef er knapperig stokbrood of volkorenbrood bij.

4 - 6 personen

gebied : Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Geen opmerkingen: