woensdag 19 augustus 2020

Deense zigeunersalade (Denemarken)

DEENSE ZIGEUNERSALADE

Salades spelen een belangrijke rol in de Deense keuken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het ‘Smörrebröd’, een Deense vorm van een koud buffet. Aardappelen worden op grote schaal in salades verwerkt en worden meestal, zoals ook in de andere Scandinavische landen, in de schil gekookt en daarna gepeld. Gebruik krieltjes van goede kwaliteit. Havarti is een Deense halfzachte kaas van koemelk met een volle smaak als hij jong is. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de smaak sterker.

150 gram nieuwe krieltjes, schoongeborsteld
100 gram Havarti (Deense kaas), in blokjes gesneden
100 gram salami, bij voorkeur pepersalami, in blokjes gesneden
2 stelen bleekselderij, in boogjes gesneden
50 gram gekookte doperwtjes
3 eetlepels mayonaise
2 theelepels Franse mosterd
mespunt paprikapoeder
zout
versgemalen zwarte peper


Kook de aardappeltjes net gaar en laat ze uitlekken. Schep er, als de aardappeltjes nog warm zijn, de overige ingrediënten door en breng de salade op smaak met wat zout en peper. Serveer warm of op kamertemperatuur, maar in ieder geval niet gekoeld.

4 - 6 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Geen opmerkingen: