maandag 14 november 2022

La Tièle (Occitanie, Frankrijk)

LA TIÈLE (OCTOPUSTAART)

400 gram jonge octopus, het bekje en de ingewanden verwijderd
250 gram olijfoliedeeg
2 eetlepels olie
1 grote ui, gehakt
5 tomaten, ontveld, zaad verwijderd en grof gehakt
100 gram zwarte olijven, ontpit en in 2 of 3 stukjes gesneden
zout
peper
1 eetlepel gehakte tijm
1 eetlepel gehakte oregano


Leg de octopus in een steelpan met lauw water en breng deze aan de kook. Laat ze tien minuten koken. Laat ze uitlekken, verwijder het vel en de zuignapjes op de tentakels. Hak het vlees en bak het in 10 minuten in de olie goudbruin. Voeg de uien en gehakte tomaten toe. Roer de olijven erdoor en kruid het mengsel. Laat het in de pan met deksel tenminste 1 uur sudderen tot de octopus zacht is.
Rol het deeg uit en bekleed een licht geoliede taartvorm van 20 centimeter middellijn. Giet het octopusmengsel erin en bestrooi het met de gehakte tijm en oregano. Bak de taart 30 tot 35 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven tot de randen bruin zijn.

6 personen

gebied : Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : “Le grand Livre de la Cuisine occitane” door Suzanne Simonet, in Warme Voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: