woensdag 7 juli 2021

Luon Xao Voi Sa Va Lac (Vietnam)

LUON XAO VOI SA VA LAC (GEBAKKEN PALING MET CITROENGRAS EN PINDA)

Zoet- en zoutwaterpaling zijn zeer populair, niet alleen in Vietnam, maar in heel Azië. De visboer maakt de paling voor u schoon. De hete sesamolie onder de vis geeft er een subtiele, nootachtige smaak aan, die terugkomt in het knapperige notenstrooisel.

plantaardige frituurolie
450 gram palingfilet, in reepjes van 5 centimeter lang en 15 millimeter dik
2 stengels citroengras, in reepjes
1½ deciliter kippenbouillon
1 eetlepel Nuoc Mam of 2 eetlepels Maggi aroma vermengd met 1 theelepel ansjovispasta
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
1 theelepel suiker
1 theelepel maïzena vermengd met wat koud water
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels geroosterde pinda’s, verkruimeld, als garnering


Frituur de palingreepjes in zeer hete olie tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze apart. Vermeng citroengras, kippenbouillon, Nuoc Mam, rijstwijn en suiker en verhit dit mengsel in een steelpan. Voeg op het kookpunt de paling toe, dek de pan af en laat de inhoud 3 minuten sudderen. Roer de maïzena erdoor als bindmiddel. Leg de paling in een ring op een schaal; laat in het midden een ‘kuiltje’ vrij. Verhit de sesamolie en giet deze in het kuiltje. Strooi de pinda’s erover als garnering.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: