HARING MET BALINESE SAMBAL
Sambal matah is een rauwe Balinese sambal met kleine Thaise sjalotjes, gember en kaffirlimoen. Ga echt op zoek naar die kleine kaffirlimoen, want daarmee maak je deze sambal echt next level exotisch. Het is zeg maar het klassieke begeleidende uitje, maar dan spicy, fris en aromatisch. Geknipt voor bij vette haring. Helemaal feestelijk als er Hollandse nieuwe zijn. Fusion in optima forma, al zeg ik het zelf. Serveer dit als hapje of als voorgerecht
4 haringen
2 kaffirlimoentjes, ter garnering (optioneel)
SAMBAL MATAH
8 rode Thaise sjalotjes (100 gram), gepeld
4 onderkanten van sereh, overlangs gehalveerd, het buitenste deel en wortelaanzet verwijderd
8 limoenblaadjes, middennerf verwijderd
20 gram verse gemberwortel, geschild
1 groene lombokpeper, kroontje en pitjes verwijderd
2 rode lombokpepers, kroontjes en pitjes verwijderd
2 kaffirlimoentjes, goed gewassen
½ limoen
½ theelepel zout
1 eetlepel zonnebloemolie of vloeibare kokosolie
Snijd de sjalotjes, het binnenste van de sereh, de limoenblaadjes en de gember afzonderlijk van elkaar met een scherp mes zeer fijn. Hak de cabe rawits ook heel fijn - als je het niet pittig wilt, verwijder dan de zaadlijsten. Meng in een kom door elkaar. Rasp de kaffirlimoentjes op een scherpe rasp boven de kom, halveer ze daarna en knijp het sap eruit boven een kleine zeef - er zit weinig sap in, maar het geeft wel een specifieke, aromatische lichtbittere smaak. Voeg nu het sap van de halve limoen toe - dit maakt het wat natter en frisser. Als je geen kaffirlimoen kunt vinden, gebruik dan alleen de rasp en het sap van de halve limoen. Maak af met een snuf zout en 1 eetlepel zonnebloemolie.
Serveer op haring, of snijd deze in stukjes en serveer als hapje. Garneer eventueel met een half kaffirlimoentje.
4 personen
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Bali, Indonesië
gerechtsoort : visgerecht
bron : Indo Rock : Indonesische smaken in een nieuwe jas / Vanja van der Leeden
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten