ANDALUSISCHE KIP MET HONING, SAFFRAAN & AMANDELEN
royale mespunt saffraandraadjes
1 ½ eetlepel olijfolie
8 kippendijen met vel en bot
zout
peper
2 uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngewreven
1 ½ theelepel gemberpoeder
200 milliliter medium sherry
100 milliliter kippenbouillon of water
sap van 1 kleine citroen
4 ½ eetlepel vloeibare honing
PICADA
35 gram blanke amandelen
2 eetlepels fijngehakte peterselieblaadjes
1 teen knoflook, fijngehakt
15 gram in olijfolie gebakken brood, in stukjes
2 eetlepels sherry
Doe de saffraan in een kom met 50 milliliter kokendheet water. Week de draadjes 30 minuten.
Verhit de oven tot 200°C. Verhit de olie in een brede, ondiepe ovenschaal (30 centimeter doorsnee) waarin de stukken kip naast elkaar kunnen liggen. Bak ze op niet te hoog vuur bruin; ze hoeven niet gaar te worden. Bestrooi ze intussen met wat zout en peper. Haal ze eruit, giet op 1 ½ eetlepel na al het vet uit de pan, zet hem weer op niet te hoog vuur en fruit de uien goudbruin. Bak de knoflook en gember 2 minuten mee en voeg de sherry, saffraan (met het water) en bouillon toe. Breng het op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de helft van het citroensap en de honing toe. Leg de kip erin met het vel omhoog en braad 40 minuten. Wrijf alles voor de picada, behalve de sherry, in een vijzel grof en roer er de sherry door.
Roer na 30 minuten het resterende citroensap door de honing en bestrijk er de kip mee. Strooi de picada rond de kip en zet het gerecht nog 10 minuten in de oven.
4 personen
gebied : Andalusië, Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Simpel : Makkelijk eten, groots van smaak / Diana Henry
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten