zaterdag 18 augustus 2018

Bloemkooltajine met kikkererwten, harissa en ingelegde citroen (Midden-Atlas, Marokko)

BLOEMKOOLTAJINE MET KIKKERERWTEN, HARISSA EN INGELEGDE CITROEN

2 eetlepels ghee, smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
1 ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, grof gehakt
2 theelepels korianderzaad
1 - 2 theelepels suiker
1 blik (400 gram) kikkererwten, afgespoeld en afgegoten
1 bloemkool, in kleine roosjes
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
2 - 3 theelepels harissa
zeezout
versgemalen zwarte peper
bosje verse koriander, grof gehakt
1 ingelegde citroen, schil fijngehakt


Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak hem in 2 - 3 minuten iets zacht. Voeg de knoflook, het korianderzaad en de suiker toe en bak ze 2 - 3 minuten mee, tot de ui en knoflook beginnen te verkleuren. Voeg dan de kikkererwten en bloemkoolroosjes toe.
Voeg de tomaten toe, roer de harissa erdoor en schenk er zo veel water bij dat de bloemkool net onderstaat. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Dek de pan af en laat de tajine 20 minuten op laag vuur koken, tot de bloemkool gaar is.
Bestrooi de tajine royaal met zout en peper. Meng de helft van de koriander en ingelegde citroen erdoor en kook het geheel nog 5 - 10 minuten.
Garneer het gerecht met de resterende koriander en ingelegde citroen en serveer het.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Atlas, Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: