maandag 29 november 2021

Ethiopische Awaze (Ethiopië)

ETHIOPISCHE AWASE

Berbere, de basis voor Awase, is een Ethiopisch specerijenmengsel dat in tal van gerechten wordt gebruikt. Deze snelle versie wordt met kant-en-klaar gemalen specerijen gemaakt.

1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel fenegriekpoeder
1 theelepel nootmuskaatpoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel pimentpoeder
2 theelepels zout
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kurkuma (geelwortelpoeder)
1 ui, gepeld
2 teentjes knoflook, gepeld
60 milliliter zonnebloemolie


Rooster voor het droge berbere-specerijenmengsel de gember, de kardemom, de koriander, de fenegriek, de nootmuskaat, de peper en het uienpoeder in een grote, zware koekenpan op laag vuur al roerend tot ze beginnen te geuren. Voeg de resterende droge ingrediënten toe en rooster ze al roerend nog 5 minuten mee. Laat het mengsel afkoelen en bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot.
Snijd voor de awase de ui in ringen en pers de knoflook. Maal ze met alle droge specerijen en de helft van de olie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Schep de pasta in een schone pot met schroefdeksel, schenk de resterende olie erop en sluit de pot. Bewaar deze op een koele, donkere plaats.

6 - 8 personen

gebied : Ethiopië
gerechtsoort : saus

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Geen opmerkingen: