MALAKOW-TORTE (TAART MET NOTENCRÈME EN WODKA)
140 gram bloem + ½ eetlepel voor bestuiven
7 eieren (nummer 2)
260 gram suiker
150 gram blanke amandelen
100 gram boter of margarine
½ liter + 1/8 liter slagroom
5 eetlepels wodka
12 mandarijnpartjes (blik)
1 zakje klopvast
Oven voorverwarmen op 175°C. Springvorm met doorsnede van 20 centimeter invetten. Bestuiven met ½ eetlepel bloem. Overtollige bloem eruit kloppen. Boven 2 kommen 4 eieren splitsen. Aan dooiers 140 gram suiker toevoegen. Kom in bak met handwarm water zetten. Dooiers met mixer in 7 minuten dik en romig kloppen. 140 Gram bloem lepel voor lepel erboven zeven en erdoor scheppen. Eiwitten stijfkloppen. Dooiermengsel erdoor scheppen. Overdoen in springvorm. Bovenkant gladstrijken. Op rooster 1 richel onder midden van oven, taart in 40 minuten gaar en goudbruin bakken. (Taart is gaar als deze bij lichte vingerdruk terugveert.) Uit oven nemen. 5 Minuten laten afkoelen. Rand en bodem van springvorm verwijderen. Taart op taartrooster in 2 uur koud laten worden. Intussen in rauwkostmolen of mengbeker amandelen fijnmalen. 3 Eieren splitsen (Eiwitten worden niet gebruikt.) In kom boter met mixer in 3 minuten romig kloppen. Toevoegen: dooiers, 100 gram suiker, amandelen en 3 ¾ deciliter slagroom. In 10 minuten tot crème kloppen. Taart overlangs in 5 lagen snijden (dus 4 keer snijden). 4 Taartlagen besprenkelen met 1 eetlepel wodka en bestrijken met ¼ deel van crème. Taartlagen weer op elkaar leggen. Vijfde taartlaag erop leggen en besprenkelen met 1 eetlepel wodka. Taart op platte taartschaal zetten. Luchtig afdekken. In koelkast minstens 8 uur laten staan.
In kom ¼ liter slagroom met rest van suiker en klopvast stijfkloppen. Met pannenkoekmes boven- en zijkant bestrijken met helft van slagroom. Rest van slagroom overdoen in spuitzak met grove kartelspuitmond. Bovenop 12 toefjes slagroom spuiten. Met keukenpapier mandarijntjes droogdeppen. Op toefjes slagroom mandarijntjes leggen. Taart tot gebruik luchtig afgedekt in koelkast zetten.
Taart in 12 punten snijden.
12 personen
voedingswaarde : 520 kcal p.p.
voorbereidings- / wachttijd : 2¾ / 8 uur
gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gebak
bron : Tip augustus 1989
zondag 1 september 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten