woensdag 9 juni 2021

Empadão de Frango (Portugal)

EMPADÃO DE FRANGO (KIPPASTEI)

DEEG
1½ kilogram aardappelen
1 ei
1 eetlepel tarwebloem
100 gram boter of margarine
nootmuskaat
peper
zout

VULLING
1 kip
3 eetlepels olijfolie
2 uien
250 gram tomaten
3 hardgekookte eieren
½ bosje peterselie
1 ei
peper
zout


Maak een aardappeldeeg: schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout. Pureer de aardappelen als ze gaar zijn. Klop een ei los en roer dit ei, samen met een eetlepel bloem en de boter door de aardappelpuree. Maak op smaak af met zout, peper en nootmuskaat. De puree flink kloppen zodat er een stevige, maar gladde massa ontstaat.
Snijd de kip in stukken en braad de stukken kip even aan in een paar eetlepels olijfolie, samen met een fijngehakte ui. Ontveld de tomaten, verwijder de harde stukjes, snijd ze in vieren en doe deze in de pan. Peper en zout toevoegen. Bak de stukken kip op een laag vuur tot al het vlees gaar is. Neem de stukken kip uit de pan, verwijder de botten en botjes en snijd het vlees in kleine stukken.
Beboter een springvorm en leg op de bodem en langs de rand een laag aardappeldeeg van ongeveer 3 centimeter dik (houd een deel van het deeg over voor bovenop). Snijd de hardgekookte eieren in plakken. Zeef de tomatensaus en voeg hieraan een half bosje fijngehakte peterselie toe. Leg nu op het aardappeldeeg afwisselend een laagje kippenvlees en plakjes ei. Giet er het gezeefde tomatensap met de peterselie over. Sluit de pastei met een laag aardappeldeeg en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei. Bak de pastei in een voorverwarmde oven van 220°C tot hij gaar en goudbruin is.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Portugese keuken : 200 Verrukkelijke oorspronkelijke recepten / Márcia Zoladz

Geen opmerkingen: