woensdag 9 juni 2021

Cock-a-Leekie (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

COCK-A-LEEKIE (PREISOEP MET KIP)

750 gram soepbenen
1 bosje soepgroenten
3 uien
1 laurierblad
2 kruidnagelen
1 theelepel zwarte peperkorrels
zout
1 panklare kip (1 kilogram)
600 gram prei
30 gram boter
versgemalen witte peper
1 theelepel witte-wijnazijn
30 gram bladpeterselie


Spoel de botten af met koud water en doe ze met 1½ liter water in een grote pan. Was de soepgroenten, snijd ze grof en voeg ze aan de inhoud van de pan toe. Pel de uien en besteek er één met de kruidnagelen en het laurierblad. Doe de bestoken ui met de peperkorrels in de pan, voeg zout toe en breng op een laag vuur aan de kook. Schep het schuim af en laat de bouillon afgedekt op een matig vuur 1 uur koken.
Spoel de kip met koud water af en doe hem in de pan. Laat met het deksel op de pan nogmaals 1 uur op een matig vuur koken en keer de kip na circa 30 minuten.
Maak intussen de prei schoon, was de groente en snijd in dunne ringen. Hak de rest van de uien fijn. Neem de kip uit de pan, laat iets afkoelen, verwijder dan het vel, haal het vlees van de botten en snijd het klein.
Verhit de boter in een pan en fruit er de uien op een matig vuur glazig in. Voeg de prei toe en laat 3 minuten meebakken. Meng er het vlees van de kip door en schenk er de bouillon door een zeef bij. Breng op smaak met zout, peper en de wijnazijn. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 10 minuten zachtjes koken.
Was de peterselie en schud de blaadjes droog. Pluk de blaadjes los, hak ze fijn en strooi ze voor het opdienen over de soep.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 uur

land : Groot-Brittannië (Schotland)
gerechtsoort : soep

bron : Europese keukens / Cornelia Adam

Geen opmerkingen: