zondag 7 december 2008

Kleftiko (Cyprus)

KLEFTIKO

De naam van dit Cypriotische gerecht komt van het Griekse woord voor ‘dief’. Schapendieven plachten hun vlees klaar te maken in een dikke aardewerk schaal (tava), die verzegeld werd en in het vuur begraven. Op die manier kwam de geur van het gerecht niet naar buiten om hen te verraden. Maak om de pan te verzegelen een dikke pasta van bloem en water, rol er een worstje van, wikkel het om de rand en leg er het deksel op. Dien het gerecht met veel citroen op; een knapperige groene salade smaakt er uitstekend bij.

4 - 6 stukken lamsschouder (in totaal ca. 400 g), goed bijgesneden
1 grote ui, fijngehakt
2 - 3 tenen knoflook, fijngehakt
4 - 5 eetlepels citroensap
een paar takjes oregano
1 grote tak rozemarijn
2 laurierbladeren
3 eetlepels olijfolie
zout
peper
veel partjes citroen

Doe het vlees in een stoofpan met dikke bodem (liefst van aardewerk), voeg ui, knoflook, citroensap, kruiden, olie, zout en peper toe en giet er zoveel water bij dat het vlees voor de helft onderstaat. Verzegel het deksel en zet de pan minstens 2 uur in een op 160°C (stand 3) voorverwarmde oven; maak de pan niet open.
Laat het vlees zo mogelijk urenlang (of een nacht) in het stoofvocht afkoelen en verhit het de volgende dag weer voorzichtig. Of kijk of het vlees gaar is. Zo ja, giet het stoofvocht dan af (bewaar het vocht) en braad het vlees zonder deksel in ongeveer 20 minuten in een op 200°C (stand 6) voorverwarmde oven lichtbruin. Dien het op met partjes citroen.

4 personen

land : Cyprus
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: