zondag 7 december 2008

Moussaka met geitenvlees (Cyprus)

MOUSSAKA MET GEITENVLEES

Hier is het niet het gebruikelijk gehakt van rund, varken of lam, maar een ragout van jong geitenvlees die de basis voor de vulling vormt die onder de groente verstopt is.

olijfolie om in te vetten
30 g boter, in vlokjes
100 g geraspte harde kaas (kaşar peyniri)

RAGOUT
700 g schoongemaakt geitenvlees
80 g uien
2 tenen knoflook
50 g bleekselderij
50 g wortels
1 Turkse (punt)paprika
100 g groene paprika’s
zout
versgemalen zwarte peper
3 el olijfolie
1 el tomatenpuree
1 dl tomatensap
1½ dl kalfsfond
1 tl gehakt koriandergroen

GROENTE
300 g tomaten
200 g courgettes
300 g dunne aubergines
zout
versgemalen peper

Snijd het geitenvlees in stukjes van circa 2 cm. Pel en hak de uien en knoflook. Snijd de bleekselderij en de wortels in plakjes. Halveer de paprika’s en verwijder zaadjes en zaadlijsten. Snijd de Turkse paprika in kleine reepjes en de gewone paprika’s in blokjes van 1 cm.
Bestrooi het vlees met wat peper en zout. Verhit de olie in een ruime pan en braad er het vlees rondom in aan. Bak daarna de groenten 5 minuten mee. Roer de tomatenpuree erdoor en laat kort meebakken. Voeg het tomatensap en de kalfsfond toe en laat alles 15 minuten zachtjes koken. Voeg het koriandergroen toe.
Blancheer en pel de tomaten. Verwijder de steelaanzet van courgettes en aubergines. Snijd alles in plakken van 5 mm dik.
Vet een vuurvaste schaal in met wat olijfolie. Leg plakken aubergine op de bodem, bedek met de ragout, en bedek de bovenkant afwisselend met plakken courgette, aubergine en tomaat. Bestrooi met zout en peper en verdeel er de vlokjes boter over. Zet de schaal 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Bestrooi met de geraspte kaas en gratineer nog 10 minuten.

6 personen

land : Cyprus
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Ovenschotels en soufflés (Koken zonder grenzen)

Geen opmerkingen: