zondag 7 december 2008

Zilveren kardemomkoekjes (India)

ZILVEREN KARDEMOMKOEKJES

In India gebruiken ze hele dunne velletjes goud en zilver om snoepjes te versieren. De velletjes zijn zo dun dat de deur dicht moet als de kok de snoepjes gaat versieren. Anders waait het velletje weg. Dat goud of zilver kun je gewoon opeten en het smaakt nergens naar. Als je je koekjes in Indiase stijl wilt versieren, kun je zilveren taartpilletjes gebruiken. Die vind je in de supermarkt in kleine flesjes op de planken met bakproducten.

150 gram boter (op kamertemperatuur)
1 theelepel fijngestampte kardemomzaadjes (bijvoorbeeld in de vijzel)
110 gram bruine suiker
300 gram bloem
¼ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
zilveren balletjes (Baukje)

Verwarm de oven voor op 120°C. Mix de boter zacht. Doe de kardemomzaadjes erbij. Doe de bloem, bakpoeder en zout erbij en roer goed door.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Leg het deeg op de bakplaat. Maak met je handen (of met een deegroller) een plak van 20 x 25 centimeter. Snijd uit de plak 24 koekjes (zet lijnen in het deeg) en prik alle koekjes in met een vork.
Bak de koekjes 60 minuten, of tot ze lichtbruin zijn. Als je de koekjes uit de oven haalt, strooi er dan witte suiker en zilveren balletjes overheen.
Snijd voorzichtig over de snijlijnen die je al gemaakt had voor het bakken.
Doe de koekjes in een mooi trommeltje.

4 personen

land : India
gerechtsoort : gebak

bron : Sla! februari / maart 1998

Geen opmerkingen: