zondag 7 december 2008

Mie met basilicum (Thailand)

MIE MET BASILICUM

“Voor het bereiden van dit recept is het prettig als u een goede Chinese of Thaise winkel in de buurt hebt. Het is een Thais miegerecht, waarvan de naam me op dit moment niet te binnen wil schieten. Gebruik als het even kan Thaise basilicum en niet die kruiderij in plastic doosjes uit de supermarkt. Wees voorzichtig met de lomboks - de hoeveelheid hangt af van hoe heet u het gerecht wilt maken. De Thaise versie wordt ook wel als brandbom gebruikt! Kijk bij bonensauzen altijd het etiket na, want sommige bevatten garnalenpasta (trassi). Heel lekker hierbij is gewoon wat roergebakken paksoi. Een paar druppels citroensap geeft het net een bijzonder tintje; citroen is trouwens een goede vervanger voor de vissaus die je in bijna alle Thaise gerechten tegenkomt.” Gilly Wright, Londen.

225 g brede rijstmie*
3 eetlepels basilicum, fijngehakt
1 - 4 lomboks of scherpe chilipepers, gehalveerd en van zaadjes ontdaan
1 theelepel sesamolie
olie

SAUSJE
1 theelepel geconcentreerde gele-bonensaus
1 - 2 eetlepels sojasaus
½ theelepel suiker
een beetje water

* Verse rijstmie is al voorverpakt met een laagje olie en kan rechtstreeks in de wok worden gebakken of even in heet water worden gedoopt om op te ontwarren. Kook de mie nooit, want dan wordt hij papperig. Gedroogde rijstmie dient een minuut of twee geweld te worden in heet, maar niet kokend water.

Verhit de olie in een wok en fruit de lomboks gedurende een halve minuut; hierdoor worden ze wat minder scherp van smaak.
Voeg nu de mie toe, goed uitgelekt als hij in heet water is geweld, en bak hem nog ongeveer 1 minuut. Voeg de sesamolie en 2 eetlepels basilicum toe.
Roer alles goed om en voeg dan het mengsel van gele-bonensaus en sojasaus toe. Roerbak nog 1 minuut. Haal de mie uit de pan en houd hem warm.
Verhit nog wat olie in de wok en bak hierin de overgebleven basilicum, die in enkele seconden knapperig gebakken zal zijn. Bestrooi de mieschotel hiermee.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 5 minuten

land : Thailand
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Geen opmerkingen: