zondag 7 december 2008

Ikan pedis uit de oven (Indonesië)

IKAN PEDIS UIT DE OVEN

½ groene kool
zout
peper
1 el kerriepoeder
1 stengel sereh, gekneusd
2 verse of gestoomde makrelen
4 el olie
6 uien, fijngesneden
4 rode pepers, in ringen
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl sambal oelek
2 blaadjes salam
2 blaadjes laurier
2 blaadjes djeroek poeroet
3 el azijn of citroensap
1½ el suiker
± 2 el ketjap manis
schijfje verse gemberwortel

Oven voorverwarmen op 200 ºC. Water met zout, peper, kerrie en sereh aan de kook brengen. Koolbladeren ± 2 min. in kokend water onderdompelen. Kool laten uitlekken, harde nerf verwijderen. Helft van kool in ingevette ovenschaal schikken.
Makrelen schoonmaken, graten verwijderen (verse makreel door visman laten ontgraten). Makrelen opengeklapt met vel naar beneden op kool leggen.
Olie verhitten, ui, pepers en knoflook hierein ± 5 min. bakken. Sambal, salam, laurier, djeroek poeroet, azijn, suiker, ketjap en gemberwortel toevoegen en ± 5 min. zachtjes meebakken.
Kruidenmengsel op vis leggen. Vis afdekken met rest van koolbladeren. Schaal afdekken met aluminiumfolie en vis in midden van oven ± 30 min. bakken (gestoomde makreel 20 min.). Vis serveren met rijst.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten

land : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 1996

Geen opmerkingen: