zondag 7 december 2008

Dolma's (Turkije)

DOLMA’S (GEVULDE DRUIVENBLADEREN)

Een wereldberoemd gerecht uit de Turkse keuken. De rijstvulling krijgt een verfijnde smaak door de combinatie van verse kruiden, het lamsgehakt en de noten. Kies er een geurige rijst voor, zoals pandanrijst.

4 dozijn druivenbladeren in pot of gezouten (Marokkaanse winkel)
200 g langkorrelige rijst
2 el pijnboompitten of walnoten, fijngehakt
3 el olijfolie
3 uien, fijngesneden
300 g lamsgehakt
3 el kleine rozijnen
3 el mintblaadjes, fijngesneden
3 el korianderblaadjes, fijngesneden
1 ei
3 citroenen

Spoel de druivenbladeren voorzichtig in ruim water af en laat ze uitlekken. Kook de rijst in water met iets zout gaar volgens de beschrijving. Rooster de pijnboompitten al omschuddend in een droogverhitte koekenpan goudbruin en neem ze direct uit de pan. Verhit 2 el olijfolie en bak de uien ± 5 min. op zacht vuur. Voeg het gehakt en de rozijnen toe, bak het in ± 5 min. zachtjes rul. Voeg de pijnboompitten, rijst, mint en koriander toe en bak het ± 2 min. op hoog vuur. Voeg van het vuur af het ei toe en laat het mengsel afkoelen. Dep de druivenbladeren droog en spreid ze uit op een grote schone theedoek. Leg op het midden van elk blad een schepje (zo groot als een grote knikker) van het mengsel. Rol de bladeren als volgt op; vouw de brede onderkant over de vulling, vouw dan de zijkanten over de vulling, rol het dan verder strak op en eindig in de punt. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Beleg een (liefst ronde) ovenvaste schotel met de rest van de bladeren, druppel er 2 tl olie op en schik de dolma’s erop (sluitnaad naar beneden). Pers 1 citroen uit en snijd de andere 2 in partjes. Druppel 2 tl olie en 1 - 2 el citroensap over de dolma’s en dek de schotel af met aluminiumfolie. Bak het geheel gaar in ± 30 min. in het midden van de oven. Serveer de dolma’s lauw of koud met partjes citroen.

8 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereiding / oventijd : 1 uur / 30 min.

land : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair april 2001

Geen opmerkingen: