zondag 7 december 2008

Roebian bil-nardjiel (Oman)

ROEBIAN BIL-NARDJIEL (GROTE GARNALEN IN KOKOSSAUS)

Al-Insjira, staat er op de ronde toren van het restaurant in al-Muttrah aan de Arabische Golf: Het Paradijs. En het is er paradijselijk koel. Buiten zie je palmen, de zee en een zwembad, binnen een reusachtige schelp, waar '‘ avonds de vissen van die morgen op ijs liggen uitgestald. De gast kan zeggen: 'Die daar wil ik zus en zo klaargemaakt hebben.’ Dat mág, maar u moet het vooral niet doen, want chef Noronha heeft altijd een beter idee. Of het nu Thais of Tex Mex is (de wereldtrends), of Arabisch, zoals deze roebian bil-nardjiel (grote garnalen in kokossaus), hij toont zich een internationaal meester.

25 g geraspte kokos
1 dl heet water
75 g basmatirijst
1 eetlepel braadboter
1 eetlepel zeer fijngehakte ui
½ teentje knoflook, uitgeknepen
1 kleingesneden tomaat (pomodori)
½ eetlepel tomtenpuree
snufje gemalen kurkuma
snufje kaneel
snufje komijn
snufje kardemom
snufje zwarte peper
snufje gemberpoeder
drupje limoensap
zout
125 g grote garnalen, gekookt en gepeld
1 eetlepel cashewnoten
1 eetlepel fijngesneden koriander

De kokos 5 minuten in heet water weken.
De rijst koken volgens voorschrift op het pak.
De boter smelten in een koekenpan. De uiensnippers hierin fruiten tot ze zacht zijn. Knoflook en tomaat even laten meedoen. Tomatenpuree en kruiderij toevoegen met het door een zeef gedrukte kokosvocht. Even doordrukken, dan op smaak brengen met sap en zout.
De garnalen en noten laten meewarmen in de saus. Garneren met groen. Hierbij de rijst geven.
Menusuggestie:
- Vooraf: artisjokbodems uit blik op sla met lente-uitjes, erover verkruimelde feta, vinaigrette met tijm en marjolein, kappers en veel zwarte peper.
- Toetje van Noronha: een vruchtenpalet van schijfjes meloen, appel, verse ananas, kiwi, aardbei, een takje munt en als u zin heeft in een bolletje vanille-ijs.
Men maakt in Oman op die manier ook gefileerde vis klaar: samak bil nardjiel en zelfs kip: bil nardjil. Liefst met toevoeging van gehakte groene pepertjes.

1 persoon

land : Oman
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

Geen opmerkingen: