zondag 7 december 2008

Baba ghannouj (Libanon)

BABA GHANNOUJ (AUBERGINEPUREE MET TAHINI)

Deze dipsaus (Mutabbal in Syrië) is ook populair in Israël en Jordanië. Pitabrood en rauwkost zijn ideale bijgerechten.

2 aubergines circa 750 g totaalgewicht
2 tenen knoflook, zeer fijngehakt
75 g tahini
5 tot 8 eetlepels vers citroensap, of naar smaak
zout
versgemalen peper
3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
3 eetlepel gehakte verse snijpeterselie
1 theelepel gemalen komijn (desgewenst)
2 eetlepels granaatappelzaden (desgewenst)

Verwarm de grill voor.
Leg de aubergines op een bakplaat en zet hem onder de grill. Laat de aubergines 20 - 30 minuten grilleren, waarbij u ze regelmatig omdraait tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de grill en laat ze afkoelen.
Halveer de aubergines, schep er het vruchtvlees uit en doe dat in een kom of in een keukenmachine. Prak het vruchtvlees met een vork of draai in de keukenmachine tot een puree.
Doe de knoflook, tahini en het citroensap in de auberginepuree en klop met een vork of draai in de machine. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de puree over op een bord of in een ondiepe kom. Strooi er de pijnboompitten, peterselie en desgewenst de komijn en de granaatappelzaden over.

6 - 8 personen

land : Libanon
gerechtsoort : hapje

bron : De Middellandse zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: