zondag 7 december 2008

Ikan smoor djawa (Indonesië)

IKAN SMOOR DJAWA (GESTOOFDE VIS IN PIKANTE SAUS)

500 g gefileerde stevige vis (makreel, rode poon)
1½ tl zout
2 el citroensap
± 5 dl olie
1 ui, grofgesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2½ dl dikke kokosmelk (santen)
6 el ketjap manis
2 tl sambal oelek

Vis in blokjes van 5 x 5 cm snijden. 1 tl zout erover strooien en 1 el citroensap erover druppelen en smaken ± 20 min. laten intrekken.
Olie in wok of diepe koekepan verhitten en vis in gedeelten in ± 2 min. net gaar bakken.
Olie op 2½ el na uit wok schenken. Ui en knoflook in olie in ± 10 min. goudbruin bakken. Santen, ketjap en sambal toevoegen en aan de kook brengen. Op zacht vuur ± 2 min. laten koken.
Stukjes vis in saus leggen en alles nog 3 - 4 min. verwarmen. Met ± ½ tl zout en 1 el citroensap op smaak brengen. Vis met saus in mooie schaal scheppen en serveren met witte rijst en zoetzure komkommersalade.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereiding / wachttijd : 25 / 20 minuten

land : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair februari 1996

Geen opmerkingen: