zondag 7 december 2008

Santen (Indonesië)

SANTEN (KOKOSMELK)

Kokosmelk of santen wordt gemaakt door geraspte kokos met water te vermengen en dit vervolgens uit t knijpen of uit t persen. U kunt zelf kokosmelk maken met behulp van een zeef of kaasdoek, waardoor u het vocht perst, maar dit is een erg tijdrovend karwei. Kant en klare blokken santen zijn eenvoudig te verwerken en lang houdbaar (in de koelkast). Het gebruik van santen kan nogal verschillen. Soms moet u santen oplossen in heet water, bij een ander gerecht is het mogelijk dat u de blokjes santen zelf als ingrediënt gebruikt. In het algemeen geldt, dat 1 blok santen voldoende is voor ruim 1 liter water. Als u de santen eenmaal heeft aangelengd, is ze niet lang meer houdbaar. De geconcentreerde santen (in blokken) is vaak te koop onder de naam Creamed Coconut. Stukjes hiervan kunnen aan de gerechten worden toegevoegd. Ook is santen in poedervorm verkrijgbaar. Deze wordt voor gebruik eerst in water opgelost.

2 koppen gedroogde kokos
2½ kop heet water

Doe de gedroogde kokos in een kom en schenk er het hete water over. Laat tot lauw afkoelen en kneed dan enkele minuten flink met de hand (of 30 seconden met de blender). Pers de kokos door een fijne zeef of kaasdoek. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Dit levert ongeveer anderhalve kop dikke kokosmelk op. Herhaal het proces met dezelfde kokos en de aangegeven hoeveelheid heet water. Dit tweede extract levert ongeveer 2 koppen dunne kokosmelk op. De dikke en de dunne kokosmelk samengevoegd geven gewone kokosmelk.

4 personen

land : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : M. Welman [De-Heksenketel]

Geen opmerkingen: