zondag 7 december 2008

Goelai oedang (Indonesië)

GOELAI OEDANG (PITTIGE GARNALEN MET KOKOS-GEMBERSAUS)

16 grote diepvriesgarnalen, ontdooid
5 sjalotjes
4 knoflookteentjes
4 à 5 rode lomboks
4 djeroek-poeroetblaadjes
1 eetlepel fijngehakt gemberwortel
1 theelepel laospoeder
1 theelepel ketoembar
½ theelepel kruidnagel
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel anijspoeder
2 theelepels goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels (zonnebloem)olie
2 eetlepels ketjap asin
3 dl kokosmelk (uit blik)
2 eetlepels gesnipperde koriander

Pel de garnalen. Snipper de gepelde sjalotjes en knoflookteentje. Halveer de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjes (die zijn het scherpst) en snijd de helften in smalle reepjes. Snijd de djeroek-poeroetblaadjes in reepjes.
Wrijf de sjalot, knoflook, lombok en gemberwortel in een vijzel tot een pasta.
Doe de past in een kom en roer de djeroek-poeroet, laos, ketoembar, kruidnagel, kaneel, anijs en goela djawa erdoor.
Wentel de garnalen door het kruidenmengsel en laat ze afgedekt in de koelkast minstens 1 uur marineren.
Verhit de olie in een wok en roerbak de garnalen met het kruidenmengsel ca. 2 minuten.
Roer de ketjap en de kokosmelk erdoor en laat het geheel zachtjes door en door heet worden; roer af en toe.
Garneer met koriander.
Lekker met witte rijst en een komkommersalade of atjar ketimoen.

4 personen

voedingswaarde : 165 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 20 / 10 minuten / 1 uur

land : Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Koken op z’n Indonesisch

Geen opmerkingen: