zondag 7 december 2008

Sambal ikan (Maleisië en Singapore)

SAMBAL IKAN (VISSAMBAL)

2 kleine ‘vlezige’ vissen (bijvoorbeeld makreel)
olie voor het frituren
4 tenen knoflook, fijngehakt
8 Thaise, rode sjalotjes, grof gehakt
1 stengel citroengras, fijngehakt
3 grote, gedroogde Spaanse pepers, fijngehakt
½ theelepel garnalenpasta
2 theelepels tamarindewater
1 eetlepel suiker
1 eetlepel vissaus

Maak de vissen schoon, leg ze in een diepe pan en giet er zoveel olie op dat ze half onderstaan. Verhit de olie en frituur de vissen aan beide kanten - draai ze één keer om - goudbruin. Laat ze uitlekken en houd ze warm op een schaal.
Stamp in een vijzel een pasta van de knoflook, sjalotjes, het citroengras en de pepers. Roer er de garnalenpasta door.
Verwarm 2 eetlepels van de olie uit de frituurpan in een koekenpan en fruit de pasta erin. Voeg het tamarindewater, 2 theelepels water, de suiker en de vissaus toe.
Roer alles goed door elkaar en giet de saus over de gebakken vis.

4 personen

gebied : Maleisië en Singapore
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zuidoost-Azië / Vatcharin Bhumichitr

Geen opmerkingen: