zondag 7 december 2008

Tha hnat (Myanmar)

THA HNAT (KOMKOMMER IN HET ZUUR)

2 grote komkommers
½ kop moutazijn
2 koppen water
1 theelepel zout
¼ kop arachide-olie
2 eetlepels sesamolie
8 teentjes knoflook, fijngesneden
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 eetlepels sesamzaadjes

Schil de komkommers en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd ze daarna in vingerdikke plakjes. Breng het water aan de kook, voeg azijn en zou toe en na enkele ogenblikken, wanneer alles weer aan de kook gekomen is, ook de stukjes komkommer. Zodra de komkommer er wat doorzichtig en glazig uitziet dient ze op een vergiet gestort te worden om uit te lekken en af te koelen.
Verhit de arachide- en de sesamolie in een pan. Fruit eerst de knoflook er goudgeel in en schep die daarna uit de olie. Laat ze goed uitlekken. Fruit dan de ui in de olie tot ze eveneens goudgeel ziet. Schep ze uit de olie, laat ze goed uitlekken. Laat de olie koud worden. Doe de afgekoelde komkommer in een kom. Schep er 2 eetlepels koude olie over en voeg uien en knoflook toe. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekepan. Schud de pan voortdurend en neem hem van het vuur zodra de zaadjes een bruine kleur beginnen te krijgen. Schep de zaadjes door de komkommer met uien en knoflook.

6 personen

land : Myanmar
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Aziatisch kookboek : Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: