zondag 7 december 2008

Anjuli (India)

ANJULI (VISSALADE MET KOKOSMELK)

In India eten joden deze heerlijke salade veel op sabbat. Het gerecht is zo bijzonder omdat de vis en aardappels in kokosmelk worden gekookt. Groene korianderchutney smaakt hier heel lekker bij.

6 dl dikke kokosmelk* (of ½ kokosmelk uit blik en ½ dikke kokosmelk)
sap van 1 citroen
mespuntje zout
3 dikke moten vis, totaal ± 1 kg (stevige witvis, bijv. kabeljauw of schelvis)
750 g (nieuwe) aardappels, in plakken van ± 1½ cm
1 rode peper, gehalveerd, zaad verwijderd
12 lente-uitjes, in ringetjes

*Voor 6 dl dikke kokosmelk: 200 g santen oplossen in 5 dl heet water. Roeren tot santen opgelost is.

Kokosmelk, citroensap en zout in grote, ondiepe pan aan de kook brengen en vis toevoegen. Tegen de kook aan houden en vis in ± 10 min. gaar laten worden. Moten vis als ze niet helemaal onderstaan een keer omdraaien. Vis uit pan halen en vel en graten verwijderen. Aardappels met rode peper in kokosmelk doen en in ± 40 min. gaarkoken. Zo nodig wat water toevoegen. Na ± 30 min. proeven en peper eruit halen als de smaak te scherp wordt. Aardappels laten afkoelen. Vis in stukjes verdelen en mengen met aardappels en ingekookte kokosmelk. Lente-uitjes erover strooien. Salade in koelkast helemaal laten afkoelen. Salade koud serveren met groen korianderchutney.

6 personen

voedingswaarde : 360 kcal per persoon
bereiding / afkoelen : 1 / 1 - 2 uur

land : India
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair maart 1999

Geen opmerkingen: