zondag 7 december 2008

Saffraanrijst (Saoedi-Arabië)

SAFFRAANRIJST

Rijst uit Saoedi-Arabië, die goed past bij lam, kip en eieren. Eigenlijk is het de vulling van het bekende feestlam. Je van het, als u uw gasten (en uzelf) echt wilt verwennen. Marcel Kurpershoek geeft in “Dorp in Arabië” een aardige beschrijving van zo’n maal en verzucht dat te zijner ere tegen het eind van zijn reis Saoedi-Arabië vast een hele kudde schapen armer is. Maar met enkel een stukje kip of een ei kan het even goed - ook daar.
De meest luxe vorm van dit gerecht gaat als volgt: u doet in een lam van 10 kilo eerst deze rijst en dan een kip gevuld met gekookte eieren (Choezzi: 5½ uur braden!). Zo ongeveer als bij de oude Romeinen, behalve dat zij - naar men zegt - alleen het bijzonder smakelijke ei verorberden. Luxelijners, die Romeinen!

1 kippenboutje
1 theelepel baharat*
½ theelepel kurkuma
zout
1 eetlepel braadboter
1 gesnipperde ui
2½ dl water
snufje fijngewreven saffraan
75 g parboiled rijst
½ eetlepel cashewnoten
½ eetlepel pijnpitten
½ eetlepel pistaches
½ eetlepel witte rozijnen
nog wat saffraan

* Baharat (‘kruiden’). Hét kruidenmengsel van Saoedi-Arabië, de Golfstaten en Irak: 1 eetlepel zwarte peper, 11 eetlepel koriander, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel kruidnagel, 1 eetlepel nootmuskaat, ½ eetlepel karwijzaad, ½ eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel kardemom, alles gemalen.

De bout inwrijven met kruiderij en zout. De boter verhitten in een snelkookpan. Het vlees rondom bruinen. Het gesnipperde uitje even laten meefruiten, water met saffraan erbij (voor twee personen 3 ½ dl). Tien minuten onder de hoogste druk koken (in een gewone pan: 45 minuten).
Druk wegnemen, de rijst in de pan strooien. Nog 5 minuten onder de hoogste druk (in een gewone pan volgens kookvoorschift op het pak).
De kip op een bord leggen, de rijst in een zeef laten uitlekken, maar het vocht daarbij opvangen. Noten en rozijnen door de rijst roeren. Overbrengen op het bord. Fijngewreven saffraan oplossen in het stoofvocht. Over de kip schenken.
Hierbij frisé-sla serveren, aangemaakt met citroensap en olijfolie, en wat zwarte olijven erdoorheen.
Variatie: Met enkel ei: rijst met uiensnippers in boter fruiten. In plaats van water neemt u groentebouillon.

1 persoon

land : Saoedi-Arabië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

Geen opmerkingen: