zondag 7 december 2008

Croquante kokosrijstballetjes uit Manila (Filipijnen)

CROQUANTE KOKOSRIJSTBALLETJES UIT MANILA

Deze wonderlekkere gefrituurde rijstballetjes kan men eigenlijk altijd wel blijven eten: bij de thee, de koffie, tijdens en na een maaltijd. Zo doet men dat op de Filippijnen en als u een originele snack wilt serveren in plaats van het gebruikelijke bitterballetje moet u zich eens aan onderstaand recept te buiten gaan.

200 g langkorrelige bruine rijst
2 eieren
3 eetl. riet- of bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 theel. vanille-essence (flesje)
75 g rijstebloem
½ theel. bakpoeder
snufje zout
40 g geweekte kokosrasp
2 eetl. boekweithoning
1 l maïsolie
poedersuiker
2 eetl. geroosterd sesamzaad

Kook de rijst niet te zacht, maar wel gaar in water zonder zout.
Klop de eieren los in een kom en voeg de rijst, suiker, vanillesuiker en -essence toe. Roer met de elektrische mixer op de laagste stand tot alles zich goed heeft vermengd.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout over de rijst en vermeng alles zorgvuldig met elkaar.
Voeg de geweekte en uitgelekte kokosrasp al roerend toe met de honing en vorm dan van de massa met 2 lepels balletjes ter grootte van een kleine pruim.
Verhit de olie in een frituurpan en laat ze met kleine porties tegelijk in de hete olie glijden.
Bak ze aan alle kanten, totdat ze een warmbruine kleur hebben gekregen.
Laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met poedersuiker en sesamzaad en serveer ze zo heet mogelijk.

4 personen

land : Filipijnen
gerechtsoort : gebak

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: