zondag 7 december 2008

Afelia met varkensvlees (Cyprus)

AFELIA MET VARKENSVLEES

Afelia is een Cypriotische manier om groente of varkensvlees klaar te maken met korianderzaad en rode wijn. Alle gerechten die op die manier worden klaargemaakt, heten ongeacht het hoofdingrediënt afelia. De Cyprioten zijn zo dol op de smaak van koriander, dat deze geurige specerij het kenmerk van de plaatselijke keuken is geworden. Voeg naar eigen smaak meer of minder korianderzaad toe.

750 g magere, uitgebeende varkensschouder, in blokjes
2 dl volle rode wijn, of meer naar smaak
1 - 2 eetlepels korianderzaad, gestampt
4 eetlepels olijfolie
zout
peper
takjes korianderblad (garnering)

Doe het vlees in een aardewerk schaal, giet er de wijn over en bestrooi het met korianderzaad en zwarte peper. Roer alles goed dooreen en zet het afgedekt 8 - 12 uur op een koele plaats; keer het vlees af en toe.
Haal de blokjes met een schuimspaan uit de marinade en laat ze op keukenpapier uitlekken. Houd de wijn apart.
Verhit de olie in een vuurvaste stoofpan en bak het vlees gelijkmatig bruin; roer af en toe. Voeg de achtergehouden wijn en wat zout toe, breng het geheel aan de kook, en stoof het goed afgedekt op een heel lage hittebron ongeveer 1 uur tot het vlees zeer gaar is; roer af en toe. Garneer het gerecht met korianderblad.

4 personen

land : Cyprus
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: