zondag 7 december 2008

Bai damnerb gruop khano (Cambodja)

BAI DAMNERB GRUOP KHANO (GEROOSTERDE KLEEFRIJSTPAKJES MET KOKOS EN DOERIAN)

Dit verrukkelijke hapje, dat ik aantrof op Koki Beach buiten Phnom Penh, moet in bananenblad worden geroosterd. Hoewel dit tegenwoordig bij ons wel te krijgen is, moet u er waarschijnlijk meer van kopen dan u voor dit recept nodig heeft. U kunt bananenblad echter enige weken bewaren op een koele plaats, en u kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar andere recepten met bananenblad. Verse doerian is soms verkrijgbaar bij de toko; neem anders die uit blik.

1 bananenblad
275 gram gekookte kleefrijst, liefst nog warm
2¼ deciliter kokosmelk
2 eetlepels suiker
½ theelepel zout
60 gram geraspte, verse kokos
125 gram doerian, grof gehakt

Laat gedroogd blad eerst weken. Snijd de middennerf eruit en gooi deze weg. Leg 1 bladhelft weg en snijd de andere in 8 repen van ongeveer 10 cm breed. Leg die apart.
Meng in een grote kom de kleefrijst met de kokosmelk, de suiker en het zout. Laat het mengsel afkoelen en drogen (op een koele plek duurt dit 30 minuten). Rol 8 balletjes van het mengsel en leg die op de stukken bananenblad. Verdeel er gelijke porties kokos en doerian over. Vouw twee overstaande hoeken van het blad naar binnen en vouw de andere twee daar als een envelop over; zet ze vast met een cocktailprikker.
Warm de grill voor op matig heet. Leg de pakketjes eronder en rooster ze, af en toe omkerend, tot ze gaan blakeren.
Maak de pakketjes open en serveer de inhoud op het blad naar wens warm of koud.

4 personen

land : Cambodja
gerechtsoort : nagerecht

bron :Zuidoost-Azië / Vatcharin Bhumichitr

Geen opmerkingen: