zondag 7 december 2008

Tik marij (Cambodja)

TIK MARIJ (CAMBODJAANSE PEPERDIPSAUS)

Deze saus wordt doorgaans bij elke maaltijd op tafel gezet. Limoenen zijn in deze streken de inheemse citrusvruchten. De recent geïmporteerde citroenen vormen maar een mager substituut voor de pittige schil van de groene inboorling.

4 theelepels versgemalen zwarte peper
2 theelepels zout
4 partjes limoen, voldoende voor 8 eetlepels sap

Verdeel peper en zout over 4 kleine rijstkommen en leg bij elke kom een limoenpartje neer. Geef elke eter een kom.
Laat iedereen aan het begin van de maaltijd de limoen over de peper en het zout uitknijpen en roeren tot het zout is opgelost.
U kunt deze dipsaus bij elke maltijd serveren om de smaak van het gerecht desgewenst wat aan te scherpen; u doopt er wat eten in, of sprenkelt er wat van over de rijst op uw bord.

4 personen

land : Cambodja
gerechtsoort : saus

bron : Zuidoost-Azie / Vatcharin Bhumichitr

Geen opmerkingen: