zondag 7 december 2008

Loempia van Thaise kokkels en Thai dipsaus (Thailand)

LOEMPIA VAN THAISE KOKKELS EN THAI DIPSAUS

LOEMPIA
200 gram schone kokkels
50 gram julienne van winterwortel en het wit van prei
50 gram taugé (aan twee kanten geplukt)
1 rode peper zonder zaad fijngesneden
20 gram verse gember zonder schil fijngesneden
2 eetlepels nam pla (Thai vissaus)
1 sjalot fijngesneden
2 teentjes knoflook fijngesneden
1 eetlepel boter
10 stuks loempiavellen
2 stuks eiwitten losgeslagen
de schil van een halve sinaasappel en citroen zonder wit fijngesneden

DIPSAUS
10 eetlepels gembersiroop
6 eetlepels nam pla
2 eetlepels water
3 eetlepels natuurazijn
1 rode ui en 2 bosui ragfijn gesneden
½ komkommer zonder zaad en schil in fijne brunoise gesneden
1 rode peper zonder zaad gesneden
50 gram verse gember zonder schil fijngesneden
de schil van een halve sinaasappel en citroen zonder wit fijngesneden.

Was de kokkels en laat ze goed spoelen. Smelt de boter in een tefalpan en zet de sjalot met de knoflook aan. Doe hier de kokkels op en bak ze totdat ze open gaan. Haal de kokkels uit de pan, maar bewaar het vocht. Zeef dit kookvocht door een fijne puntzeef en zet apart voor later gebruik. Pluk de kokkels en haal er even een grof mes door. Zweet de wortel, prei, rode peper en taugé kort aan en voeg hier de kokkels aan toe. Blus de pan af met de nam pla en het kookvocht en kook het geheel zeer snel tot er bijna geen vocht meer op zit. Stort de kokkels op een plaat en koel dit snel af in de koelkast. Als de kokkels zijn afgekoeld, meng er dan de sinaasappel- en citroenschil door. Leg de loempiavellen uit op een werkblad en smeer ze in met het eiwit. Verdeel hierover de kokkels en vouw de loempia dicht.
Voor de dipsaus: Meng alle natte bestanddelen door elkaar en doe hier op het laatste moment de vaste bestanddelen door.

4 personen

land : Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Angelique [De gezellige eethoek]

Geen opmerkingen: