zondag 7 december 2008

Opor ayam (Maleisië en Singapore)

OPOR AYAM (KIP IN KOKOSSAUS)

1 middelgrote kip van ca. 1¼ kilo
1 theelepel korianderzaad
½ theelepel komijnzaad
2 grote, gedroogde, rode Spaanse pepers, grof gehakt
1 eetlepel fijngehakte, verse laos
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel fijngehakte, verse gember
1 theelepel fijngehakte, verse geelwortel
8 Thaise, rode sjalotjes, fijngehakt
3 eetlepels olie
1 stengel citroengras, in stukjes van 2½ centimeter gehakt en licht geplet
7 deciliter kokosmelk
4 limoenblaadjes, grof gescheurd
2 theelepels zout
1 eetlepel suiker


Bereid de kip voor door de vleugels en poten eraf te hakken, het karkas overlangs doormidden, en daarna beide helften overdwars door midden te snijden en elk kwart in vieren te hakken. Zet de aldus verkregen 20 stukjes kip apart.
Stamp het korianderzaad in een vijzel fijn, doe het komijnzaad erbij en stamp ze door elkaar. Voeg de pepers, laos, knoflook, gember, geelwortel en sjalotjes toe en stamp alles tot een pasta.
Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem en roer de pasta erdoor. Meng het citroengras erdoor. Voeg al roerend 4 eetlepels kokosmelk toe. Schep de stukjes kip door het kokosmengsel. Voeg al roerend nog 6 eetlepels kokosmelk toe. Roer de limoenblaadjes, het zout en de suiker erdoor. Voeg de resterende kokosmelk toe en laat de kip 30 minuten zachtjes sudderen.
Serveer de kip met saus in een schaal.

4 personen

land : Maleisië en Singapore
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Zuidoost-Azië / Vatcharin Bhumichitr

Geen opmerkingen: