zondag 7 december 2008

Nasjief dadjaadj (Oman)

NASJIEF DADJAADJ (OMAANSE RAGOUT)

Toen sultan Qaboes in 1970 het bewind in Oman overnam, leefde men er nog middeleeuws. Wie nu over het asfalt langs de Arabische Golf naar Al-Boestan Palace zoeft, kan zich dat nauwelijks voorstellen. De woestijn is in een tuin (boestan) herschapen rond dit moderne hotel. De Franse chef Jean Claude Boffy dirigeert er verschillende ‘brigades’, waaronder een Arabische. Elke week is er een Omaanse avond, een beroemd evenement. Compleet met kamelen, Arabische muziek, danseressen in goudbrokaat, en echte bedoeïnententen, waar je op de grond gezeten achterover leuntegen kussen. Ik kreeg lamsbout met bizar in bananenblad op een schotel rijst met spitjes. Vijf slaatjes erbij, met choebz rachal, ouweldun brood, gebakken op een hete plaat. Mootjes gekruide vis en een kippenragout: nasjief dadjaadj. samira, de Omaanse uit de brigade, was zo vriendelijk mij uit te leggen hoe je dat maakt.

½ kipfilet
1 eetlepel olie
1 theelepel bizaar*
zout
uitgeperst stukje knoflook
1 ui
1 aardappel
stuk winterwortel
stuk courgette
½ pepertje zonder pit
1 dl water
½ eetlepel tomatenpuree
½ theelepel kurkuma
¼ limoe omani**
1 tomaat in partjes
fijngeknipt korianderblad of peterselie

* Kruidenmengsel bizaar: 1 eetlepel gemalen komijn, venkel, kaneel, koriander, ½ eetlepel zwarte peper, ½ eetlepel kurkuma, ¼ eetlepel cayenne.
** Gedroogd limoentje, niet te koop in ons land. Moet 12 tot 15 dagen in de zon liggen tot het lichtbruin ziet. Kan desnoods vervangen worden door wat geraspte limoenschil en een drupje sap.

De filet in blokjes snijden. Bakken in olie, bizar en zout erover strooien. Knoflook, ui, aardappel, wortel en courgette in plakjes meebakken. Het pepertje in reepjes, de in water losgeroerde tomatenpuree, kurkuma en limoe omani toevoegen. Alles een kwartiertje onder deksel laten stoven. Limoe verwijderen, versieren met tomaat en groen. Hierbij Arabische broodjes of pita geven.

1 persoon

land : Oman
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

Geen opmerkingen: