zondag 7 december 2008

Luleh kebab (Armenië)

LULEH KEBAB (GEROOSTERDE LAMSRIBBEN)

Luleh kebab is een specialiteit van de nomadenstammen. Heerlijk tijdens een barbecueparty met vrienden op een warme zomeravond.

8 stukken lamsribben (totaal 3000 gram)
4 teentjes knoflook
zout, versgemalen zwarte peper
10 eetlepels olie
mespunt kaneel
mespunt basilicum
mespunt tijm
mespunt marjolein
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepels paprikapoeder (zoet)
2 in vieren gesneden citroenen of het sap daarvan

Veeg het vlees met een schone vochtige doek af. Maak een marinade van uitgeperste teentjes knoflook en de rest van de ingrediënten, behalve het zout en de citroenen en leg de ribben erin. Zet de schaal afgedekt 24 uur in de koelkast maar wentel het vlees regelmatig.
Laat het vlees uitlekken maar vang de marinade op. Rooster het vlees boven het houtskoolvuur en keer het elke 5 minuten, strijk er regelmatig marinade over. Als het bruin en gaar is, op borden verdelen en elke gast zout en citroensap naar smaak laten nemen. Wordt i.p.v. de barbecue de oven gebruikt, bak dan 35 minuten bij een temperatuur van 220 C. of gasstand 5.
Serveertips: Vraag aan de slager of hij deze ribben voor u bestellen wil, hij zal ze waarschijnlijk niet in voorraad hebben. Ze moeten in stukken van 7-8 centimeter gehakt worden, maar de ribben wel aan elkaar laten zitten. Woont u in een omgeving waar een Turkse of Marokkaanse slager is, ga dan eens bij hem langs, hij heeft het wel in voorraad en zal ook precies weten wat u hebben wilt. Dit geldt overigens voor alle soorten lamsvlees, omdat ze daarin gespecialiseerd zijn.

6 personen

land : Armenië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Smulweb Nieuwsbrief

Geen opmerkingen: