zondag 7 november 2010

Syltade rødbede og agurkesalat (Denemarken)

SYLTADE RØDBEDE OG AGURKESALAT (DEENSE ZOETZURE BIETJES EN KOMKOMMERSALADE)

Deze gerechtjes uit Denemarken smaken heerlijk bij een uitgebreid Smörgåsbord, maar ook als tweede groente.

ZOETZURE BIETJES
½ dl wittewijnazijn
75 g suiker
2 theelepels dillezaadjes of 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
versgemalen peper
zout
250 g gekookte bietjes, geschild

KOMKOMMERSALADE
1 grote komkommer
½ dl wittewijnazijn
1 eetlepel suiker
peper
zout
2 eetlepels verse dille, fijngehakt

Breng voor de zoetzure bietjes in een pan ½ dl water met de azijn en de suiker aan de kook en los al roerend de suiker op. Voeg de dillezaadjes en naar smaak peper en zout toe. Laat het vocht ca. 2 minuten goed doorkoken. Snijd de bietjes in dunne plakjes. Leg de bietjes in een glazen schaal en schenk de hete marinade erover. Laat de bietjes afkoelen en plaats ze, afgedekt, minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de smaak kan intrekken. Schep de bietjes wel regelmatig even om. Lekker bij haring.
Was de komkommer en maak met een vork in de lengte inkepingen in de schil. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Strooi er zout over en laat de plakjes komkommer zo ca. 30 minuten liggen. Dep de plakjes met keukenpapier goed droog. Roer in een schaal de azijn met de suiker en peper en zout door elkaar. Schep de komkommer en de dille erdoor. Zet de komkommer, afgedekt, ca. 2 uur in de koelkast zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Laat de komkommer vlak voor het serveren in een zeef goed uitlekken.

2 personen

bereidings- / marineertijd : 20 minuten / 2 uur

land : Denemarken
gerechtsoort : voor- of bijgerecht

bron : De Scandinavische keuken / Anneke Ammerlaan

Geen opmerkingen: