zondag 7 november 2010

Deense boerenkool met aardappeltjes (Denemarken)

DEENSE BOERENKOOL MET AARDAPPELTJES

1 kg boerenkool, schoongemaakt, gestroopt en kleingesneden
zout
120 g boter
20 g bloem
1 dl melk
2 dl slagroom
zwarte peper uit de molen
3 eetlepels suiker
750 g kleine, stevige aardappeltjes, geschrapt en gekookt

Kook de boerenkool in een pan met een bodem water en wat zout in circa 30 minuten gaar. Laat de kool in een zeef goed uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Smelt de helft van de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg er voortdurend roerend met scheutjes tegelijk de melk en de slagroom aan toe tot een gebonden saus is ontstaan. Schep de boerenkool door de saus en breng hem op smaak met wat zout en peper. Breng het geheel nog even aan de kook. Laat de suiker in een pan voortdurend roerend smelten en lichtbruin worden. Verhit de rest van de boter in de suiker en bak hierin de aardappeltjes tot ze glanzend en goudbruin zijn. Serveer de geglaceerde aardappeltjes apart bij de bloemkool.

Voor vier personen.

land : Denemarken
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Geen opmerkingen: