zondag 7 november 2010

Stegt sild med løgsauce (Denemarken)

STEGT SILD MET LØGSAUCE

goede haringen, natuurlijk liefst groentjes
boter
bekwaam gekookte piepertjes
boter
bloem
uien
melk
ietwat suiker

Men paneert goede haringen, natuurlijk liefst groentjes, en bakt ze in de boter. Serveer met bekwaam gekookte piepertjes en een saus van in boter en bloem gefruite uien, met melk. Volgens de Denen ook met ietwat suiker …
Dit zou mij tot voor kort hebben afgeschrikt, maar ik heb dezer dagen bij een van onze beste haringreders groene haring gegeten, met warme bruine botersaus, en wat men ook denken mag, het was voortreffelijk. Ik weet dat de liefhebbers en kenners er de neus voor zullen ophalen, daar zijn ze kenners voor. Maar vermoedelijk is een Katwijkse haringreder een nog groter kenner dan zij. Dus men zou het eens kunnen proberen, en hem en mij en de welkokende mevrouw ten zeerste bedanken …
(Het eerste recept is ontleend aan het rijk en onberispelijk “Universum’s Culinair Vademecum”, Amsterdam 1957. Echter alleen bruikbaar voor zeer bekwame kooksters en kokers.)

land : Denemarken
gerechtsoort : visgerecht

bron :Buitenlandse gerechten voor fijnproevers / J. W. F. Werumeus Buning

Geen opmerkingen: